Menneet tapahtumat

Kuntavierailu Rovaniemelle 27.–28.5. – teemoina Kunnan Pojat, kahden toimialan tuottaja-toimintamalli ja kuntien kulttuuristrategiat

Yhteistuumin-kuntavierailun kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti kesän 2021 ensimmäisen kuntavierailun Rovaniemelle 27. –­28.5.2021.

Kuntavierailun ensimmäisenä päivänä, torstaina 27.5. tutustuttiin rytmiorkesteri Kunnan Poikien toimintaan. Kunnan Pojat on Rovaniemen kaupungin oma yhtye ja kulttuuripalveluiden hyvinvointipalvelu. Kunnan Pojat koostuu palkkatuella työllistetyistä ammattimuusikoista, jotka esiintyvät muun muassa päiväkodeissa, palvelutaloissa sekä hoito- ja hoivalaitoksissa. Samalla esiteltiin Rovaniemen kaupungin kahden toimialan tuottaja-toimintamallia ja yhteistyötä perusturvan kanssa.

Toisen vierailupäivän, perjantain 28.5. teemana oli kuntien kulttuuristrategiat. Tutustuimme esimerkkinä Rovaniemen tuoreeseen kulttuuriohjelmaan. Pohdimme, millainen on hyvä kulttuuristrategia ja millaista kehittämistyötä se vaatii. Aiheesta keskustelivat Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervo sekä kulttuurituottajat Matti Selin ja Roosa Nevala.  Espoon kaupungilta keskusteluun osallistuivat kulttuurijohtaja Susanna Tommila ja kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi.

Kulttuuristrategiaosion tallenteen voi katsoa YouTube-kanavaltamme.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 20.5.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset virtuaaliseen kahvihuoneeseensa torstaina 20.5. klo 8.45–9.30.

Aamun tapaamisen teemana oli kulttuurikasvatus. Kuulimme Espoon kaupungin esi- ja perusopetuksen kulttuuri- ja liikuntakasvatussuunnitelma KULPS:ista ja sen laajentumismahdollisuuksista toisen asteen oppilaitoksiin. Kuulimme myös, mikä rooli palvelumuotoilulla on kehitysyhteistyössä.

Aiheesta kertoivat Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikön palvelukoordinaattori Elina Harlas ja suunnittelija Marika Torniainen, ja sitä kommentoi opetustoimen koulutussuunnittelija Anna Kilpeläinen.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Kuntien kulttuuriverkostot -webinaari 11.5.

Yhteistuumin-verkostowebinaarin kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti 11.5.2021 klo 9–11.30 Kuntien kulttuuriverkostot -webinaarin, jossa kuultiin case-esittelyt kahdesta eri puolilla Suomea toimivasta verkostosta sekä asiantuntijaluento verkostojohtamisesta. 

Aluksi kuultiin Iisalmen kulttuuripalvelujen kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marinia ja Kiuruveden kulttuurisihteeri ja kirjastotoimen vastaava Heidi Huhtilaista. He esittelivät Ylä-Savon kulttuuritoimijoiden seitsemän kunnan verkostoa, joka on ehtinyt jo kunnioittavaan 10 vuoden ikään. Kuulimme myös Kulttuuria kunnissa -verkostosta, joka aloitti pari vuotta sitten ja johon kuuluu 17 kuntaa Turun alueelta. Sitä esitteli Kaarinan kunnan kulttuurituottaja Maija Leino.  

Verkostoesittelyjen jälkeen kuulimme ajankohtaisen luennon verkostojen johtamisesta. Sen tarjoili KTT Timo Järvensivu, joka on tutkinut ja kehittänyt verkostotyötä ja verkostojen johtamisen käytäntöjä yli 15 vuoden ajan ja julkaissut aihetta koskevan kirjan vuonna 2019. Tallenteen luennosta voi katsoa YouTube-kanavaltamme.

Webinaari oli suunnattu kaikille kuntien kulttuuripalvelujen parissa työskenteleville ammattilaisille. 


Virtuaalinen kuntavierailu Vaasaan 21.4.
‒ teemoina virtuaaliset kulttuuripalvelut ja lähiökehittäminen

Yhteistuumin kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Vaasaan 21.4.2021 klo 13‒15. Teemana oli virtuaaliset kulttuuripalvelut ja lähiökehittäminen.

Vaasassa tutustuimme Virtaa! -monitaidehankkeeseen, jonka avulla on tuotettu virtuaalisia kulttuuripalveluja erityisesti ikäihmisille. Kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist Vaasan kaupungilta kertoi monitaidehankkeesta ja Alvar-kuvapuhelimen hyödyntämisestä. Lisäksi vierailulla kuultiin Ristinummen alueen lähiökehittämisestä, jonka tavoitteena on mm. lisätä alueen asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä edistää alueen elinvoimaisuutta. Vaasan kulttuuripäällikkö Sanna Bondas sekä kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist esittelivät hankkeen kulttuuritoimenpiteitä.

Vierailu oli tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 15.4.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset virtuaaliseen kahvihuoneeseensa to 15.4. klo 8.459.30.

Aamun tapaamisessa Kulttuurikeskus Poleenin johtaja ja Pieksämäen kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Päivi Majoinen kertoi Pieksämäen palkitusta kulttuurihyvinvointimallista. Espoon kaupungin puolesta aihetta kommentoi kulttuurihyvinvoinnin erityisasiantuntija Elina Pulli.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Virtuaalinen kuntavierailu Riihimäelle 24.-25.3. ‒ teemana julkinen taide

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Riihimäelle 24.-25.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli julkinen taide.

Maaliskuun viimeinen virtuaalinen kuntavierailu oli kaksipäiväinen. Keskiviikkona 24.3. Riihimäen kaupungin vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén ja yhteiskuntataiteilija ja kuvanveistäjä Marjukka Korhonen kertoivat Riihimäen kaupungin julkisen taiteen periaatteista ja yhteiskuntataiteilija-konseptistaan, joka edistää taiteen toteutusta osana kaavoitusta ja rakentamista. 
 
Torstaiaamuna 25.3. kuultiin kuvanveistäjä-arkkitehti Maija Kovaria sekä Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terhoa, jotka keskustelivat julkisesta taiteesta ja prosenttiperiaatteesta: mitä näillä termeillä tarkoitetaan ja miten prosessia rahoitetaan. Lisäksi keskusteltiin siitä, kuinka taiteilijoita ja taideteoksia valitaan ja miten kuntien koko vaikuttaa taiteen prosesseihin. 

Vierailu oli tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaalinen kuntavierailu Jyväskylään 10.3. ‒ teemoina ikääntyneiden kulttuuripalvelut ja joukkorahoitus

Kuvituskuva virtuaaliselle kuntavierailulle.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi järjestämme kuntavierailuja nyt keväällä virtuaalisina. Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Jyväskylään 10.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli ikääntyneiden kulttuuripalvelut ja joukkorahoitus.

Jyväskylän virtuaalivierailulla tutustuimme Fifty-sixty -joukkorahoituskokeiluun sekä Taideapteekkiin. Fifty-sixty on osallistuvan rahoituksen malli, jonka avulla kaupunkilaisten ideoimat hankkeet voivat saada rahoitusta Jyväskylän kaupungilta. Joukkorahoituskokeilua esittelivät osallisuuskoordinaattorit Hanna Tenhunen ja Minna Huolman. Taideapteekki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä jyväskyläläisille ikäihmisille, ja sitä esitteli suunnittelija Riikka Polso.

Kuntavierailut on tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaalinen kuntavierailu Sodankylään ja Posiolle 4.3.
‒ teemoina kulttuuriperintö ja digitalisaatio

Kuvituskuva virtuaaliselle kuntavierailulle.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi järjestämme kuntavierailuja nyt keväällä virtuaalisina. Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti ensimmäisen virtuaalisen kuntavierailunsa Sodankylään ja Posiolle 4.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli kulttuuriperintö ja digitalisaatio.

Tutustuimme ensimmäisellä virtuaalivierailulla kahteen hyvään toimintamalliin Sodankylässä ja Posiolla. Sodankylän kulttuurisihteeri Merja Leinonen ja Museo-Galleria Alarieston museojohtaja Marika Välimaa esittelivät Vauhdin hurmaa Sompiossa -hankkeen, joka on mahdollistanut Alarieston ja Kotiseutumuseon digitaaliset näyttelyt. Posion kunnan kirjasto-kulttuurijohtaja Virva Jakkula tutustutti vierailijat VirtuaaliPosio-mediaoppaaseen, joka esittelee alueen kulttuuriperintöä digitaalisessa muodossa.

Kuntavierailut on tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 2.3.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset ensimmäiseen virtuaaliseen kahvihuoneeseensa ti 2.3. klo 8.45-9.30.

Aamun tapaamisessa kuultiin terveiset pohjoisesta, kun Oulun kaupungin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö kertoi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta Kaupunginosataiteilija-hankkeesta, jossa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun eri kaupunginosissa.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Yhteistuumin enemmän kulttuuria kuntiin 3.11. webinaarikuva

Yhteistuumin-webinaari 3.11.2020

Espoon kaupungin kulttuuriyksikkö ja opetus ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjestivät tiistaina 3.11.2020 webinaarin teemalla ”Yhteistuumin – Enemmän kulttuuria kuntiin”. Webinaarissa pureuduttiin kuntien ja niiden järjestämien kulttuuripalvelujen nykytilaan ja tulevaisuuteen asiantuntijapuheenvuoroissa ja keskustelutyöpajoissa.

Silvia Hosseinin juontamassa webinaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa tulevaisuudentutkijalta, Cuporelta, Taiteen edistämiskeskukselta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä suoraan kuntakentältä.

Webinaarin tallenteet ovat katsottavissa YouTubesta.